Струмяни

ПРАЗНИК НА БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО В С. ИЛИНДЕНЦИ, ОБЩИНА СТРУМЯНИ – ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ОБЯВЯВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА „НАЙ-ДОБРО ВИНО“ И БОГАТА КУЛТУРНО-РАЗВЛЕКАТЕЛНА ПРОГРАМА НА ПРАЗНИКА!

Боговете на виното слязоха в местността „Масовец“ и благословиха лозовите масиви на с. Илинденци, след което празникът се пренесе на площада в с. Илинденци, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев. По повод 31-то издание на празника, той пожела на всички винопроизводители и любители на виното преди всичко да бъдат живи и здрави, да продължават да правят хубаво вино и прославят с. Илинденци и община Струмяни по целия свят, защото това е едно кътче благословено с плодородна земя и трудолюбиви хора, на което имаме привилегията да се радваме и което трябва да ценим, запазим и развиваме за в бъдеще.

Сред официалните гости на празника бяха: г-н Емил Илиев – кмет на община Струмяни, г-н Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, г-н Георги Батев – председател на Общински съвет Сандански, г-жа Надежда Цветанова – изпълнителен продуцент на българския сериал „Вина“, г-жа Петя Тасева и г-ца Фиданка Котева – заместник-кметове на община Струмяни, г-н Иван Секулов – Секретар на община Струмяни и други.

Един от най-дългоочакваните моменти бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.

По традиция Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев връчи наградата на „Царя на лозята“, която тази година бе спечелена от г-н Иван Стойчев.

В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са:

Трето място – Юлиан Котев.;

Второ място – Петър Пасков;

Първо място – Йордан Парапанов;

За най-добро гостуващо червено вино наградата получи г-н Илия Стаменов.

В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са:

Трето място – Николай Стойчев;

Второ място – Петър Пасков;

Първо място – Йордан Парапанов;

За най-добро гостуващо бяло вино наградата отиде при г-н Стефан Василев.

На отличените участници в конкурса, бяха връчени грамоти и предметни награди.

Поздравления за всички участници и присъстващи, които за поредна година бяха част от Празника на Боговете на виното в с. Илинденци с пожелания за много здраве, благополучие, добра реколта и хубаво вино.

Празникът е съпроводен и с вкусната кулинарна изложба специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ с. Илинденци с традиционни български питки, баници и сладкиши и неизменното в днешния ден хубаво и пивко вино.

Специално за всички жители и гости на китното село бе представена и ретроспективна фото изложба посветена на празника на Боговете на виното и показваща запомнящи се моменти от него през годините.

За доброто настроение на всички гости на празника ще се погрижи Илинденски хороводен оркестър до късните часове на деня.

Наздраве! Богове и хора! Традиция и настояще, с наздравица да почетем!

Източник Община Струмяни

Вижте още

Касирани избори в община Струмяни

admin

Първата събота на февруари ще се проведе 31-то издание на празника на боговете на виното в с. Илинденци

admin

Коментар