Благоевград

Празнична еуфория за 24 май завладява Благоевград в три поредни дни! Звездните прожектори изгряват за неповторимата Силвия Кацарова, поп изпълнителите от група „Молец“, дует Бисера и Лидия, Ансамбъл „Пирин“

Класика, джаз и евъргрийни се преплитат на сцената с Биг Бенд, Камерна опера и млади таланти

Богата културно-музикална програма е подготвила Община Благоевград по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност и празник на града. Събитията за предстоящите чествания бяха анонсирани на пресконференция от зам.-кмета по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев.

Любими изпълнители, българска естрада, фолклорни ритми, микс от поп и трап, изложби, редуващи се в три поредни дни на пл. „Македония“ ще направят тържествената програма още по-вълнуваща и незабравима за жителите и гостите на Благоевград.

„Селекция от звездни изпълнители ще се качи на голямата сцена в празничните дни. Първият голям концерт на 23 май ще открият инструменталистите от Биг Бенд – Благоевград с участието на солистите Христина Кацарска и Марияна Костова. Кулминацията на вечерта ще бъде неповторимата Силвия Кацарова, която ще зарадва публиката с вечните си хитове“, каза зам.-кметът Станислав Кимчев.

Празничната програма в навечерието на 24 май ще започне с концерт на състави от НЧ „Никола Вапцаров – 1866“, където по-късно кметът на Благоевград Методи Байкушев ще даде и официален прием за изявени образователни и културни дейци. В Градска художествена галерия ще бъде открита традиционната Обща изложба, по време на която ще бъдат отличени най-добрите изложени творби.

 „Под светлините на прожекторите навръх 24 май ще излязат нашумялата група „Молец“, дует Бисера и Лидия с модерния си аранжимент на фолклорни ритми и младите таланти от музикално училище „Престо“. Община Благоевград тази година е заложила на многообразие от стилове, за да отговори на очакванията на различни поколения. Не пропускайте да се докоснете до любимите си изпълнители и да изживеете едни незабравими и вълнуващи мигове“, с тези думи зам.-кметът призова жители и гости на града да се включат в празника на Благоевград за един от най-светлите български празници.

Честванията за 24 май по традиция ще започнат с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и тържествено шествие на училищата в община Благоевград. В програмата участие ще вземат и деца, и младежи от различни танцови и музикални школи.

Класика и фолклор ще се преплетат на пл. „Македония“ на 25 май, когато сцената ще завладеят емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ и Камерна опера, чийто оркестър, солисти и балет ще представят най-доброто от репертоара си.

За еуфорията около тържествата ще допринесат и абитуриентските дефилета по червения килим пред Община Благоевград.

Два големи Международни фолклорни фестивала ще допълнят колорита на културната програма през м. май. На 17 и 18 май на пл. „Македония“ ще се проведе традиционният фестивал „Шарено цвете“, в който ще се изявят над 800 деца от страната и чужбина. На 31 май и 1 юни отново на същата локация над 1000 участници ще пеят и танцуват във фолклорен фестивал „Мир на Балканите“. Това обяви на пресконференцията д-р Александра Ковачева, зам.-директор на ЦЛТРДБ, която представи най-мащабните събития от програмата Центъра за м. май.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Ученици и учители почетоха 152 години от рождението на Гоце Делчев

admin

Деца от Сингапур се включиха в международния турнир по художествена гимнастика в Благоевград

admin

Авария ще затвори ул. „Полк. Дрангов

admin

Нови възможности за бизнеса ще бъдат представени в Благоевград, експерти разясняват как предприятията могат да бъдат финансирани за иновации

admin

ОДМВР и местната власт проведоха среща с представители на образователните институции, кметът Методи Байкушев: Системата ще заработи, когато всеки член на обществото поеме отговорност за действията си

admin

Благоевград посреща над 500 спортисти за VII Международен турнир по плуване

admin

Коментар