Избори

Предстояща кампания на ЕП за Европейските избори

След няколко седмици – между 6 и 9 юни – Европейският съюз ще стане свидетел на второто най-голямо демократично упражнение в света, в което гражданите ще отидат до урните на европейските избори през 2024 г.

Европейският парламент води надпартийна институционална кампания за насърчаване на избирателната активност, която е под мотото: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Обръщаме се към вас с молба да подкрепите началото на нашата кампания, която започва на 29 април, понеделник, като публикувате прессъобщението и видеоматериалите, които ще ви изпратим в понеделник сутрин. Имаме и радио клип.

В основата на кампанията е 4-минутен емоционален документален видеоклип/филм, както и няколко кратки видеа с различна продължителност: 15 секунди за онлайн, 6 секунди за социалните мрежи и 30 секунди за телевизии. Радиоклипът е с продължителност 20 сек.

Документалният филм е изработен в различни формати: 1:1; 4:5; 16:9. Кратките видеа са изработени във формат 1:1; 16:9; 9:16

На 29 април ще се фокусираме върху 4-минутния документален видеоклип/филм.

След 6 май ще ви изпратим и кратките видеа от кампанията, които представляват отрязъци от дългото видео или записани конкретни послания със същите участници.  Ще изпратим и ясни указания как да бъдат свързани кратките видеа и дългото видео. Ще предоставим и разработени от нас статии (истории), които може да използвате, ако ви допадат.

Видеата са изработени в 2 варианта: 1/ с оригинален звук и субтитри на български език, както и 2/ с дублаж на български език и отново субтитри на български.

Според нас по-емоционален е първият вариант (с оригинален звук), в който може да се чуе истинския глас на говорещите, което допринася много пвече за възприемането на разказа – чуваме как говорещия изживява спомените си.

Какво представлява документалния филм и кампанията на ЕП за насърчаване на избирателната активност?

В сърцето на кампанията е 4-минутен документален филм „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“ с участието на по-възрастни европейци от 10 държави членки на Европейския съюз. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им – или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини. Участниците са възрастни хора от цяла Европа, избрани на случаен принцип, не са актьори, и са придружени от по-млад член на семейството. Във филма те отправят своите послания за демокрацията на по-младите поколения.

Сред участниците са възрастни хора, някои от които вероятно ще гласуват за последен път в живота си и затова имат желанието да предадат своето послание на следващото поколение – не само на внуците си, които са ги придружили на снимките, но и на по-младото поколение като цяло. Това е призив да направим така, че демокрацията да продължи да живее в Европа дълго след като те са си отишли. И това изисква едно просто нещо – да бъдем активни и да гласуваме.

Целта на филма е да ни накара да се замислим колко е важно гласуването.  Колкото повече хора гласуват, толкова по-силна и легитимна става една демокрация.  Целта е европейците да осъзнаят значението на демокрацията, на споделените ценности, емоции и отговорности. За да се справят с глобалните предизвикателства, европейците трябва да се обединят и да изберат бъдещето си – и на своите деца и внуци – като гласуват на предстоящите избори.

Вижте още

Първи думи на Методи Байкушев след като гласува

admin

Ниска избирателна активност в Благоевград

admin

Според „Галъп“ при 100% паралелно преброяване, Благоевград има нов кмет

admin

Илко Стоянов с пожелание към подкрепилите го

admin

Пресконференция на Мартин Бусаров – председател на ОИК Благоевград

admin

Изборният ден в област Благоевград започна в спокойна обстановка

admin

Коментар