БългарияИкономикаПолитика

Премиерът акад. Денков във Виена: България работи активно за свързаността в Източна Европа

Премиерът е на посещение във Виена

„България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. За да укрепим свързаността между държавите, трябва да изградим изцяло Коридор №8. Той не само ще осигури развитие по оста Изток-Запад, но и ще изгради връзки с останалите маршрути в Източна Европа“. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време на участието си в 20-ия юбилеен Виенски икономически форум „Виенски диалог за бъдещето“ 2023 г. Министър-председателят участва в дискусия – „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“ заедно с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, с премиерите на Република Северна Македония – Димитър Ковачевски и на Косово Албин Курти,, както и с вицепремиерите на Молдова Думитру Алайба и на Черна гора – Ник Джелошай.

Акад. Денков отбеляза, че се работи за свързването на основните северни гръцки пристанища в Солун, Александруполис и Кавала с българските морски и речни пристанища на Черно море и река Дунав. „Изграждането на съответната инфраструктура ще помогне за развитието на целия Балкански регион и ще донесе ползи за хората и бизнеса“, допълни премиерът. Той още добави, че успех има там, където държавите са осъзнали, че е по-добре да работят заедно, отколкото да се конкурират.

Добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани. „Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден“, отбеляза още акад. Николай Денков. Той призова колегите си да работят в синхрон, за да преодоляват трудностите, а проблемите да се превърнат във възможности.

Изочник Министерски съвет

Вижте още

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Германия и Австрия

admin

Мария Габриел: Виенският икономически форум показва, че Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие

admin

Заместник-министър Мундров: Географските информационни системи променят обществото

admin

БАБХ извършва засилени проверки във връзка с предстоящите официални празници

admin

Предстоящи тестове на системата BG-ALERT

admin

На 20 февруари се пуска движението през най-дългия пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

admin

Коментар