БългарияОбществоПолитика

Премиерът акад. Денков от Страсбург: Няма „План Б“, кабинетът работи усилено за присъединяването на България към Шенген през декември

За мен няма „План Б“. Целият кабинет – аз, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и останалите министри полагаме всички усилия, за да може България да се присъедини към Шенгенското пространство през декември т.г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместно изявление с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.


„Ще продължим да работим упорито, защото приемането ни в Шенген е важно за България като държава, то е част от пълното ни развитие като модерна страна с високотехнологична икономика, с добре развити институции, с върховенство на закона. Също така, искаме да сме част от развитието на Европа. Нашите аргументите не са само в полза на България, но и в полза на целия Европейски съюз“, подчерта министър-председателят.


Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също подчерта, че мястото на страната ни е в Шенгенското пространство и изрази разочарованието на Европейския парламент от миналогодишното решение за забавяне на присъединяването на България и Румъния. „Заставаме на ваша страна. Няма основателна причина България да не бъде приета в Шенген, след като изпълнява условията от 11 години“, заяви председателят на Европейския парламент. И изрази надежда Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да направи всичко възможно, за да бъде постигнато единодушие тази зима.


Председателят на Европейския парламент отбеляза още, че се насърчават усилията на правителството ни да изпълни всички условия за приемането на еврото. „Присъединяването към еврозоната е най-доброто решение за вашата страна, бизнесите ви, вашите индустрии и всички българи от гледна точка на финансова стабилност и възможности“, заяви Роберта Мецола.


Премиерът акад. Денков благодари за непрекъснатата и силна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и участието ѝ в европейските структури.

Източник Министерски съвет

Вижте още

НОВА ВИЗИЯ ЗА ГИМНАЗИЯТА ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА В ПЛОВДИВ С ФИНАНСИРАНЕ ОТ 6 МЛН. ЛВ.

admin

Фейсбук се срина за малко повече от час

admin

admin

Българската армия в помощ на населението при овладяване на последствията от метеорологичната обстановка

admin

Общинския съвет във Банско положи клетва

admin

ИЗЛОЖБА-БАЗАР НА ГОБЛЕНИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ МЛАДЕЖИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ

admin

Коментар