БългарияПолитика

Премиерът акад. Денков поиска освобождаването на председателя на ДАНС

МОТИВИ КЪМ ПРОЕКТА НА УКАЗ ЗА ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“

Изявление на министър-председателят акад. Николай Денков

Днес, в отговор на мое официално искане, очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на агенцията – Деньо Денев. Вместо очакването предложение, получих отказ заради, цитирам, „липса на аргументи“.

Припомням, че Денев е авторът на така наречената „справка“ на ДАНС от 26 октомври, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите. Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, тази справка е в нарушение на закона в частта „противозаконна дейност срещу обществения ред“.

Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник, след като преди изборите НЕ ми предостави поискан от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала:

Първо, че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев.

Второ, че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес.

Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. И това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си.

Затова преди малко изпратих до президента Румен Радев мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС.

Освен незаконната намеса на ДАНС в местните избори, мога да посоча още няколко причини за това мое решение:

Преди седмица България влезе в „сивия списък“ на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитетa на експертите за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа, е именно ДАНС, а персонална отговорност носи председателят ѝ. Очевидно, ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача.

Припомням и позицията, с която излезе ДАНС на 30 май 2023 г. в Народното събрание, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември 2023 г. позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки спрямо политическата система в страната и спрямо конкретни политици. Тези позиции противоречат на законовите и на етичните норми, по които работи агенцията. Според тези норми ДАНС е задължена да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет.

При протестите в сектор енергетика, който има пряко отношение към националната сигурност, не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС. А имаше необходимост от такава, за да се вземат правилни решения.

Неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание е прецедент. Това означава, че агенцията не отговoри на очакванията на мнозинството в контролния си орган, а именно – Парламента.

Всички тези факти показват, че при настоящото си ръководство на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност.

А ние работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори, които изискват пълна координация и доверие между правителството и ръководството на ДАНС.

Такава координация и доверие между кабината и ръководството в момента липсват и това е факт, който стана очевиден за всички

Източник Министерски съвет

Вижте още

Премиерът акад. Денков и президентът на Молдова Мая Санду обсъдиха напредъка по проекта за български университет в Тараклия

admin

МЕЧТАЯ ЗА БАНСКО КАТО ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА БЪЛГАРИЯ!

admin

Силната буря която вилня из страната взе две жертви

admin

Още 9 души – български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно от Ивицата Газа и са в безопасност в Кайро

admin

Над 12 000 участници от цялата страна взеха участие в XXX-тия юбилеен фестивал в Перник

admin

Съюзът на пивоварите отчете резултатите на бранша за 2023 година

admin

Коментар