Благоевград

Пуснаха в експлоатация най-дългия тунел в България, кметът на Благоевград Методи Байкушев сред официалните гости на церемонията

Кметът на Благоевград Методи Байкушев присъства на официалната церемония по откриването на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Съоръжението бе открито от министър-председателя акад. Николай Денков.

На официалното откриване присъстваха още председателят на НС Росен Желязков,  министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Малина Кирова – съветник, Икономическо управление, в Представителството на Европейската комисия в България, заместник-кметът по строителство на община Благоевград Светла Захариева, областният управител на Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от областта, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, изпълнителя, строителния надзор и други.

Непосредствено след официалната церемония тунелът бе пуснат за движение на МПС.

Съоръжението е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Заедно с отсечките преди и след него в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път.

Тунелът е с две отделни тръби за движение. Съоръжението е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др. Той е изграден по нов австрийски метод. 

Източник Община Благоевград

Вижте още

С шествие на училищата, тържествен концерт и почит към светите братя Кирил и Методий започна празничният 24 май в Благоевград: Кметът Методи Байкушев: Възродени сме, възродени ще бъдем, ако дадем път на младостта

admin

Ученици от Седмо училище „Кузман Шапкарев“ изработиха поздравителни електронни картички по повод професионалния празник на юристите и съдебните служители

admin

През изминалата вечер закрихме второто издание на Балкански театрален фестивал пред препълнен салон със спектакъла „Антигона“ от Жан Ануи, реж. Александър Морфов.

admin

295 000 лева в подкрепа на семействата на новородени и двойки с репродуктивни проблеми изплати община Благоевград

BVn_01

Вътрешноуниверситетски студентски състезания във Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“

BVn_01

Методи Байкушев гласува в трето ОУ

admin

Коментар