СвятСъседи

РС Македония е с етнически албанец за премиер

С 65 гласа „за“ и трима „против“ събранието гласува техническото правителство, което ще бъде ръководено от Талат Джафери. На заседанието присъстваха 111 народни представители. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ се въздържаха при гласуването на техническото правителство. Основната задача на преходното правителство е организирането на честни и демократични парламентарни избори.

В състава на преходното правителство първи заместник – министър и вицепремиер по европейските въпроси трябва да бъде Боян Маричич, а Артан Груби – министър на политическата система и отношенията между общностите.

По предложение на ВМРО-ДПМНЕ Панче Тошковски е министър на вътрешните работи, както и Гьоко Велковски като министър на труда и социалната политика.

снимки Мая Яневска Илиева/НМ

Кренар Лога – министър на правосъдието, Буяр Османи – министър на външните работи, Фатмир Бесими – министър на финансите, Кресник Бектеши – министър на икономиката, Люпчо Николовски – министър на земеделието, горите и управлението на водите, Фатмир Меджити – министър на здравеопазването остават в своите настоящи длъжности., Джетон Шачири – министър на образованието, Ристо Пенов – министър на местното самоуправление, Бисера Костадиновска Стойчевска – министър на културата, Азир Алиу – министър на информационното общество и администрацията, Благой Бочварски – министър на транспорта и съобщенията, Кая Шукова – Министър на околната среда, Фатмир Битичи – министър без портфейл, отговарящ за икономическите въпроси и Славица Гърковска – министър без портфейл, отговарящ за политиките за добро управление.

Преходното правителство се избира 100 дни преди изборите, насрочени за 8 май. Две седмици по-рано ще се проведат президентските избори. Мандатът на преходното правителство продължава от изборите до обявяването на окончателните резултати от Държавната избирателна комисия за изборите за народни представители и избирането на новото политическо правителство.

Това е третото преходно или техническо правителство от 2016 г. Премиер на техническото правителство през 2016 г. беше Емил Димитриев, а през 2020 г. – Оливер Спасовски.

снимки Мая Яневска Илиева/НМ
снимки Мая Яневска Илиева/НМ
снимки Мая Яневска Илиева/НМ

Източник НМ/РСМ

Вижте още

Георги Фотев: Основният проблем е в България!

admin

Ужас в университет в Лас Вегас-стрелба и жертви

admin

ФБР разследва експлозия на автомобил, избухнала в сряда на граничния пункт Рейнбоу Бридж между САЩ и Канада

admin

Министър Кръстьо Кръстев: Изложбата „Сребърна Тракия“ е прекрасно доказателство за общата воля на България и Република Северна Македония за културно сътрудничество и сближаване

admin

Израел и Хамас се споразумяха за 4-дневно примирие за освобождаване на заложници и помощ в Газа

admin

Близо пет века история. Прероденият Стари мост

admin

Коментар