Благоевград

Семинар-дискусия за борба с диабета тип 2 се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Катедра „Здравни грижи“ към Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ (ФОЗЗГС) на Югозападния университет „Неофит Рилски“ беше домакин на семинар-дискусия на тема „Иновации в грижата за хора с диабет тип 2 – Проект „Намаляване на тежестта на незаразните заболявания чрез предоставяне на мултидисциплинарна интервенция с лечение в начина на живот при диабет тип 2 – CARE4DIABETES“. Целта на събитието, организирано в партньорство с Министерство на здравеопазването (МЗ) и Регионална здравна инспекция – Благоевград (РЗИ), е да се постави фокус върху най-актуалните иновации в грижата за хора с диабет тип 2.

Събитието беше открито от д-р Мариана Бачева, която поздрави участниците и гостите от името на ръководителя на катедрата домакин доц. д-р Росица Дойновска. В обръщението си тя подчерта важността на форума за обмена на знания и идеи, насочени към подобряване на здравната грижа в общността.

Ректорът проф. д-р Николай Марин благодари на представителите на здравното министерство и РЗИ за решението да представят проекта в Югозападния университет и заяви своята подкрепа в борбата за подобряване на благосъстоянието и качеството на живот на пациентите с диабет тип 2.

Официални гости от МЗ бяха държавният експерт в дирекция „Лечебни дейности“ д-р Мария Тюфекчиева, държавният експерт в дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ г-жа Снежана Поповска и държавният експерт в дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ г-н Кристиян Христов. Сред гостите бяха и представителите на РЗИ – Благоевград д-р Иванка Василева – заместник-директор, д-р Мария Станчева – директор на дирекция „Обществено здраве“, г-жа Бианка Равначка – началник-отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“. На срещата присъстваха заместник-ректорът по образователни дейности – магистърски програми и продължаващо обучение доц. д-р Илия Недин и деканът на ФОЗЗГС доц. д-р Миглена Симонска.

След откриването на събитието, вниманието беше насочено към представяне на основните аспекти на проекта. Презентацията на тема „От профилактиката до лечението на диабет тип 2“, представена от г-жа Бианка Равначка, не само разкри важни стратегии и подходи за управлението на диабет тип 2, но и подчерта нейната роля като вдъхновител и обединител на различните организации.

В рамките на форума се състоя дискусия, в която участниците споделиха свои мнения и идеи за подобряване на грижата за пациентите с диабет тип 2, беше обсъдена широката гама от здравни предизвикателства, с които трябва да се справя обществото, както и важността на проактивния подход към поддържането на здравето.

В края на събитието беше организирана и мобилна лаборатория, където участниците имаха възможност да направят изследвания за ХИВ/СПИН. Раздадени бяха и едноминутни тестове за оценка на риска от диабет.

Източник ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград

Вижте още

Театър с чаша вино през месец февруари

admin

Дипломира се випуск 2023 на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“

BVn_01

Атанас Дафинов подаде оставка като управител на ОФК ПИРИН

admin

Носителят на „Оскар“ Димитър Маринов проведе уъркшоп в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Кариерна борса за студенти по професионално направление „Филология“ се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

Кметът Методи Байкушев опроверга неверните твърдения за социалните центрове в ж.к. „Струмско“, кани жителите от квартала на среща

admin

Коментар