ПразнициРелигия

Спасовден е!

Днес 13 юни 2024 година честваме Спасовден – празник, който винаги се пада в четвъртък, точно 39 дни след първия ден на Великден.

Според християнската вяра, след Възкресението си Христос прекарал 40 дни, срещайки се с учениците си и разказвайки им за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и Дева Мария, се изкачил на хълм и се възнесъл на небето, завършвайки своя земен път. Спасовден (Денят на Спасителя) се свързва с това събитие, което завършва акта на човешкото спасение.

Според поверията, нощта срещу Спасовден е лечебна. Празникът е свързан с обичаи за здраве, плодородие и защита на реколтата, както и с ритуали за женитба.

Спасовден символизира внезапни и неочаквани събития и е свързан с еротични сцени в българския фолклор. Вярванията сочат, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

Спасовден е наситен с мистични ритуали и дълбоки традиции, които ни свързват с древните вярвания и обичаи на нашите предци.

На този ден имен ден празнуват : Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, Спасения, Спасуна и Сотир.

Вижте още

Тодоровден е! Честит празник!

admin

Днес православният свят празнува Св. Йоан Кръстител

admin

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ

admin

Християните отбелязват днес  Архангелова задушница. Почитаме паметта  на загиналите за свободата и независимостта на България воини

admin

Празнуваме Никулден

admin

България има своя нов патриарх

BVn_03

Коментар