Благоевград

Стратегия за разширяване на зоологическата градина в Благоевград и създаване на „Гора на мечките и вълците“

Община Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка и превръщането му в „Гора на мечките и вълците“. Това съобщи на встъпителна пресконференция по изпълнявания от Общината проект „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ Десислава Кехайова – Витанова, Секретар на Община Благоевград и ръководител на проекта.

Десислава Кехайова – Витанова

Това е един от представените преди месец два варианта за бъдещето на Зоологическата градина, разработени от експертен екип, които предвиждат създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени местни видове. Първият предвиждаше обединяването на зоопарка с част от Ботаническата градина , а вторият да бъде разработена стратегия за обновяване на зоопарка на съществуващата в момента територия. Изборът беше направен след представяне и широко обществено обсъждане на двата варианта, инициирано от кмета Методи Байкушев и целящо да даде ясна представа за нагласите на обществеността за бъдещето на зоопарка.

Избраният вариант за развитие на зоопарка предвижда приобщаване на част от Ботаническата градина към него и създаване на „Гората на мечките и вълците“, т.е. обособяване на местообитание за мечки, местообитание за мечки и вълци с възможности за изтегляне на вълците в отделна територия, където достъпът на мечки е невъзможен. В период на хибернация достъпът на вълците до бърлоги и леговища също се ще ограничава.

В Стратегията ще бъде заложено цялостно осъвременяване на облика на зоопарка,  изграждане на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери. 
Между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки върху площ от 2000 кв. м, ще бъде изграден леснодостъпен модерен ветеринарно-медицински блок, в който ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните. 

На мястото на клетките за зайци и пилета ще се разположи многофункционална сграда с експозиционни зали, в които любителите на животните ще могат да се докоснат до необятния свят на насекомите, таралежите и други малки видове. В сградата ще има и Образователен център със зали, демонстрационна площадка, лаборатория и директен достъп на посетителите до животни, което дава възможност за провеждане на зелено училище.

Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще предоставя допълнителна информация за животните. 

С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград освен че ще бъдат подобрени условията за обитание на животните, значително ще бъдат повишени туристическия поток и годишните приходи.

Презентация на идейната концепция, в която е поместен и избраният вариант, може да видите тук .

Разработването на Стратегията ще даде възможност на Общината да кандидатства с инвестиционен проект за външно финансиране на ремонта/реконструкцията на Зоопарка по ОП „Околна среда“ 2021-2027 г.

Тя ще бъде изготвена по проект „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Бюджетът на проекта е 199 044,00 лева с ДДС безвъзмездна финансова помощ, от които 139 330,80 лв. от Европейския фонд за регионално развитие за регион в преход, а 59 713,20 лв. – от държавния бюджет на Република България за регион в преход. Срокът за изпълнението му е до март 2025 г.

Източник Община Благоевград

Цялата пресконференция, може да гледате тук:

Вижте още

Почитаме 143 години от рождението на Тодор Александров

admin

Над 150 почитатели на July Morning посрещнаха първите слънчеви лъчи в първия юлски ден в Рила планина.

BVn_03

За първи път през новия театрален сезонспектакълът „Преображението“ по Франц Кафка

admin

Кметът Методи Байкушев бе гост на церемонията по повод официалното откриване на новата сграда на Административен съд и Районна прокуратура – Благоевград.

admin

Внимание: поледица в Благоевград утре

admin

Танцуваме над дъгата“ – авторски хореографии на студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“, под ръководството на проф. д. изк. Анелия Янева

admin

Коментар