Благоевград

Студенти и докторанти от Филологическия факултет взеха участие в Единадесетата международна конференция за млади слависти в Будапеща

Студентите Величка Райчева и Валерия Стаменова от специалност „Българска филология“, IV курс, както и докторантите към Катедрата по български език Елена Бикова и Лалка Георгиева взеха участие в Единадесетата международна конференция за млади слависти, която се проведе в Университета „Л. Йотвьош“ (ELTE), Будапеща, на 8.05.2024 г. В престижния форум участваха 74 млади учени от университети в Унгария, Полша, Чехия, Гърция, Италия, Русия, Словакия, Сърбия, Черна гора и др.

В сутрешното заседание на смесената българо-украинска секция докторант Лалка Георгиева представи своето изследване на тема „Имена на средства за действие (номина инструменти) в Цариградската Библия от 1871 г.“. По-нататък в работата на секцията Валерия Стаменова съпостави синтактично-стилистичните употреби в разказите „Рибката“ от Емил Андреев и „Болният ат“ от Здравка Евтимова. Докладът на Величка Райчева пък проследи сюжетните сходства и различия и разгледа в компаративен план синтактичните особености на два други разказа – „Серафим“ на Йордан Йовков и „Рум“ на Здравка Евтимова.

В следобедното заседание докторант Елена Бикова представи презентацията си, озаглавена „За някои езикови особености на българските кулинарни видеоклипове“.

Докладите на участничките от Югозападния университет бяха приети с голям интерес и предизвикаха оживени дискусии.

На 9.05.2024 г. студентите и докторантите се включиха активно в следконферентната програма на Института по славянска и балтийска филология към Университета „Л. Йотвьош“ и участваха в изложение на различните специалности, които предлага Институтът. Те подкрепиха преподавателите и студентите от специалност „Българска филология“ в ELTE, като участваха в представянето на български народни обичаи и хора.

Източник ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград

Вижте още

Коледена изложба-базар в ГХГ Благоевград

admin

На 17 и 18 май колоритът на Международен детски фолклорен фестивал „Шарено цвете“ завладява Благоевград за 4-ти път.

admin

Лятна академия за децата на Благоевград отваря врати от 17 юни

admin

СтартЪП Конференция 2023: Приключение в неизследваното в АУБ

admin

Кампания на ОбСНВ „Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!“

admin

„Живописно Пътешествие: ‘Безкрайност’ от Царимира Георгиева очарова Благоевград“

admin

Коментар