Петрич

Тържествено откриха завършения първи етап по проекта за античен град Хераклея Синтика

Екипът на кмета Димитър Бръчков подчерта със заложените и изпълнени дейности по мащабния проект казаното и по-рано: Хераклея Синтика е обект от първостепенно значение за община Петрич и туризма.

Проектът, който социализира обекта и включи дейности за консервация и реставрация, се изпълни успешно в първия си етап, за да предложи един завършен туристически продукт.

Нагледно посетителите ще могат да усетят духа на хераклейци и да се докоснат до бита на античния град. Подходяща инфраструктура отвежда и помага за разкриването на всяка една структура от античния полис – най-големият по поречието на Средна Струма. За огромната работа, свършено при подготовката и защитата на проекта, подчерта в приветствието си днес кметът Димитър Бръчков.

Той благодари на проф. д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите проучвания вече 17 години, на изпълнителите на проекта, на проектантите, на съветниците, подкрепяли развитието на обекта, и не на последно място на правителството „Борисов“, което осигури през годините значителен ресурс за разкопките на терен. Значимостта на античния град за Петрич, региона и България също беше акцент в изказването на кмета Димитър Бръчков.

Церемонията по откриването на първия етап уважиха депутатът в 49-о Народно събрание инж. Костадин Стойков, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС- Петрич Светла Данаилова, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, председателят на ОбС – Сандански Георги Батев, представители на фирмата, която изпълни проекта, много граждани. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.

Час преди церемонията беше подредена и изложба с произведения на ученици, участници в пленера „Рисуваме Хераклея Синтика“, който започна днес сутринта.

На място беше и премиерата на историческия трилър „Мистерии в Хераклея Синтика“ с автор Ирина Вагалинска, която дойде лично и разказа за мотивацията да напише книгата, както и подробности за съдържанието. Специален акцент в програмата днес беше и камерният концерт „Антични музикални образи на Хераклея“, който откриха с изпълнения възпитаници на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – Иван Стоилков и Калоян Бочуров.

Да се гордеем с античен град Хераклея Синтика!

Източник Община Петрич

Вижте още

Петрич се поклони пред делото на Апостола!

admin

С впечатляваща визия отвориха за посетители обект „Античен град Хераклея Синтика“

admin

„Да покориш себе си“

admin

ИЗДИРВА СЕ

admin

Над 400 участници във велообиколката на планина Беласица

BVn_03

6 партии искат касиране на изборите на общински съвет в Петрич

admin

Коментар