Свят

Фредерик X е провъзгласен за крал на Дания

Министър-председателят на Дания провъзгласи Фредерик X за крал след като майка му кралица Маргрете II официално подписа своята абдикация, пред събралите се огромни тълпи и радвайки се на преминаването на абдикиралата кралица към нейния син.

Снимки АП

83-годишната Маргрете е първият датски монарх, който доброволно се отказва от трона от близо 900 години. Множество се бе събрало пред двореца, където се проведе кралската церемония по встъпването на крал Фредерик X , като настроението беше приповдигнато сред ликуващите поданици тъй като скандинавската нация преживя първото си кралско наследяване от повече от половин век и такова не е причина от смъртта на монарх.

Снимки АП

Маргрете подписа своята абдикация по време на среща с датския кабинет в двореца Кристиансборг, огромен комплекс в Копенхаген, който е седалището на датската власт от векове. Сега в него се помещават кралските приемни и кралските конюшни, както и датският парламент, кабинетът на министър-председателя и Върховният съд.

Снимки АП

Фредериксен прочете прокламацията три пъти, което е традиция, Фредерик X стоеше до нея, облечен в церемониална военна униформа, украсена с медали. След това на балкона към него се присъединиха кралица Мери (родом от Австралия)и четирите деца на двойката, а тълпата запя националния химн.

Снимки АП

„Надеждата ми е да бъда обединител и крал на утрешния ден“, каза Фредерик. „Това е задача, към която ще се занимавам през целия си живот.“

Обичаят е всеки нов суверен да приеме кралско мото като ръководен принцип за управлението си, и той е: „Обединени, отдадени, за кралство Дания“.

Източник АП

Снимки АП
Снимки АП
Снимки АП

Вижте още

3 търговски кораба, ударени от ракети при нападение на хуси в Червено море, военен кораб на САЩ свали 3 дрона

admin

Македонските депутати приеха 27 поправки към Законопроекта за македонския език

admin

Хамас освободи 24 заложници от Газа в първия ден на примирието

admin

Комисията по историческите въпроси легитимира концепцията за измислена „обща история“

admin

Тейлър Суифт е личност на годината на списание Тайм

admin

Красиви и емблематични американски мостове

admin

Коментар