СвятСъседи

Широко затворени очи пред българската асимилация

София продължава кампанията за раздаване на български паспорти с преференции и облаги сред македонското малцинство в Албания
Процесът на тиха асимилация, извършван от България, продължава да тече под повърхността, като в същото време определени кръгове в страната упорито разпространяват наратива, че няма асимилация, въпреки че активността на място говори обратното.
А именно, според информацията, представена наскоро от българския министър на правосъдието, през годината 2990 македонски граждани са подали молба за български паспорт. Почти идентичен брой граждани на съседна Албания също са кандидатствали за български паспорт, като в молбата всички кандидати е трябвало да подпишат декларация, че са от български произход. Според някои данни през последните 15 години около 120 000 македонски граждани са получили български паспорти.
Тази на пръв поглед статистическа информация само потвърждава, че България не се отказва от асимилаторската политика, с която иска да представи най-много граждани от Македония, но и от Албания, като българи. Може би тук трябва да се търсят причините за спънките, които България прави на страната по евроинтеграционния път, защото колкото повече Македония е блокирана, толкова повече апатични граждани, които нямат друг изход, подават искания за български паспорти.
Резултатите от преброяването в съседна Албания, които скоро трябва да бъдат публикувани, ще потвърдят дали българските агитатори са успели в мисията си да „убедят“ колкото се може повече македонци в Албания да се пишат като българи и по този начин изкуствено и под принуда да създадат Българска сметка за македонското малцинство. Създаването на малцинства в съседните страни е стратегически план на България, за да може по-късно населението на Македония да се представи като българско.

У нас има хора, които явно искат да си затварят очите, да заблуждават обществото, че след приемането на френското предложение не сме асимилирани. Това е много несериозно отношение, като се има предвид, че асимилацията е дълготраен процес. Това означава, че първо ще започнат да се променят учебниците за по-младите поколения, които ще учат друга история, адаптирана към българския исторически разказ, а утре тази връзка с македонската тъкан ще започне да отслабва сред тези поколения. Едно поколение, второ поколение и трето вече ще започнат да не помнят македонските корени. Това е процес, който продължава 30, 40, дори 50 години, а не година-две, както някой релативизира тук – казват събеседници, запознати с македоно-българската ситуация.
Според тях процесите на асимилация текат непрекъснато и само който не иска, не ги вижда.

Защо България ще се осмели да покръсти македонското малцинство в Албания и Косово, ако на заден план няма такъв? Защо имаше целия този натиск по време на преброяването в Албания? Е, всъщност публично изразеното отношение на някои от академиците в БАН потвърждава тези тези, че на първо място трябва да се създаде българско малцинство в съседните на Македония държави, за да се отрече напълно македонската идентичност в границите на днешна Република Северна Македония. Тяхната логика гласи, че когато има българско малцинство в съседните държави, тогава не може да има българи в Македония. Българите сега подготвят промени в закона за гражданството, така че очаквам всички тези македонски граждани, които са взели български паспорти, сега да покажат на дело своята лоялност към българската държава. Може би при следващото преброяване ще трябва да се декларират като българи, ако искат да си запазят паспортите. Затова България настоява за промени в конституцията, така че утре в полунощ над сто хиляди българи да се появят тук и така да разклатят държавността на македонския народ, да стъпят на Илинден и АСНОМ и лека-полека да започнат да създават различен наратив.

Източик НМ/РСМ

Вижте още

Фредерик X е провъзгласен за крал на Дания

admin

Георги Фотев: Основният проблем е в България!

admin

Словашкият премиер Фицо е с опасност за живота след покушение срещу него

admin

Турция скърби за десетки хиляди загинали една година след земетресението

admin

Какво знаем и какво не знаем за Фарьорските острови

admin

Крал Чарлз III временно ще прекрати обществените си задължения, за да се лекува

admin

Коментар