Благоевград

Югозападният университет „Неофит Рилски“ посрещна 52-ма директори на български училища в Украйна и Молдова

На 11 март в Университетския център „Бачиново“ на Югозападния университет стартира тридневен семинар за 52-ма директори и учители в средни общообразователни училища в Украйна и Молдова, в които се изучава български език. Събитието, което премина под надслов „Югозападният университет „Неофит Рилски“ – интелектуална ковачница на българския Югозапад“, е първо по рода си в страната и е организирано по програма Еразъм 2023-1-BG01-KA131-HED-000119904 съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ).

Семинарът бе открит от директора на дирекция „Научни и образователни програми“ проф. д-р Иванка Станкова, която поздрави участниците и не скри вълнението си от предстоящата среща. Приветствие отправи и председателят на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова, която сподели, че организирането на това събитие е нейна сбъдната мечта.

Първият ден на семинара започна с представянето на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ от заместник-декана на Филологическия факултет доц. д-р Гергана Падарева-Илиева. Изключително интересна за присъстващите бе и лекцията на проф. д-р Стилиян Стоянов, който постави акцент върху темата за обучението по български език и българска литература зад граница. Срещата завърши с посещение на Регионалния исторически музей в Благоевград .

По време на втория ден от семинара гостите бяха приветствани от ректора на Югозападния университет проф. д-р Николай Марин.

„Нашето сътрудничество не се нуждае от излишни коментари – вие сте най-добрите посланици на България. Посланици не по професия, а посланици по душа“, каза в емоционалното си слово той. В знак на благодарност и уважение гостите му поднесоха подарък със символично послание.

В рамките на семинара участниците се запознаха със структурата на Югозападния университет и възможностите, които предлага за кандидатстване и обучение на лица от български произход, живеещи в чужбина. Към богатата програма от дейности бяха прибавени и посещения на Спортния комплекс, Университетската библиотека, STEM центровете и лабораториите на университета.

В третия ден от конференцията участниците ще се включат в предварително организирана културна програма.

Източник ЮЗУ :“Неофит Рилски“ Благоевград

Вижте още

Коледена изложба-базар в ГХГ Благоевград

admin

Над 760 абитуриенти дефилират по червения килим в Благоевград

admin

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор

admin

От 15 април започва електронното подаване на документи за прием в детските градини в Благоевград

admin

Ансамбъл „Пирин“ с благотворителен концерт „…И ЗА БЪДЕЩЕ“ в подкрепа на колега

admin

Бюлетините за балотажа в неделя -05.11. ще бъдат транспортирани днес в координация с органите на МВР

admin

Коментар