Благоевград

ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе домакин на Регионален форум „105 години НС на ТПК“

В Университетския център „Бачиново“ на Югозападният университет „Неофит Рилски“ се проведе регионален форум, посветен на 105-годишнината от основаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК).

Събитието събра представители на академичната общност, експерти в областта на кооперативното движение, студенти, докторанти и гости от различни части на страната. Сред гостите бяха президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов, областният управител на област Благоевград Георги Динев, депутатът в Европейския парламент Петър Витанов, заместник-министърът на икономиката и индустрията в периода 2022 – 2023 г. Димитър Данчев, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, директорът на дирекция „Научни и образователни програми“ проф. д-р Иванка Станкова, председателят на ОС на ТПК – Благоевград Георги Башлиев, координаторът на Регионалния център по социална икономика в Благоевград д-р Теменужка Златанова. 

Форумът откри председателят на НС на ТПК доц. д.н. Владислав Лазаров. В словото си той подчерта значението на кооперативното движение за икономическото и социалното развитие на България и изказа искрените си благодарности към съорганизаторите, гостите и всички участници.

С приветствени думи към присъстващите се обърна и ректорът на Югозападния университет проф. д-р Николай Марин. В своето приветствие той постави акцент върху дългата и успешна история на НС на ТПК, изпълнена с множество постижения и благодари на ръководството на Съюза за оказаното доверие и ползотворното партньорство.

Студенти от Факултета по изкуствата на Югозападния университет бяха част от програмата на събитието. Манекенките на „SWU – Models Fashion“  дефилираха с колекции на младите дизайнери Таня Велева, Стефи Ангелова, Стефани Сафиева, Татяна Конторщикова, Мария Георгиев, Елена Петкова, Елена Липова, Добринка Казакова и Кристиян Петков, както и с колекциите на ТПК „Нов свят“ и ТПКИ „Рила“.

Възпитаниците на катедра „Музика“ Соня Ковачка и Мирела Миладинова допълниха празничното настроение със своите вокални изпълнения.

В рамките на форума се проведе кръгла маса, на която бяха представени доклади, свързани с историческото развитие на НС на ТПК, ролята на кооперациите в съвременната икономика и социалното им въздействие. Особено внимание бе отделено на иновациите и предизвикателствата, пред които са изправени трудово-производителните кооперации днес. Представителите на различни кооперативни организации споделиха своя опит и добри практики, които могат да бъдат полезни за развитието на сектора.

Форумът завърши с дискусионен панел, в който участниците имаха възможност да задават въпроси и да обменят мнения по актуални проблеми и перспективи за бъдещето на кооперативното движение. Събитието бе оценено като успешно и полезно от всички присъстващи, които изразиха желание за продължаване на традицията на подобни форуми и в бъдеще.

Източник ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград

Вижте още

Мечокът Чарли е в мечешкия рай

admin

Ясни са фирмите, които ще поддържат пътната мрежа в Благоевград и малките населени места

admin

Районна избирателна комисия провежда обучение на членовете на СИК за изборите на 9 юни

admin

Министър Калин Стоянов изнесе публична лекция в ЮЗУ „Неофит Рилски“

admin

В края на годината улица „Промишлена“ ще бъде готова

BVn_03

Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Нов български университет и Националната художествена академия взеха участие в модно ревю-конкурс 

admin

Коментар