СвятСъседи

Явно потвърждение на агресивната политика на демакедонизация на София

Стратегиите за побългаряване на македонците в Албания вече нямат „було на тайната“

Целите и намеренията на ангажирането на българската дипломация сред македонците в Албания, по време на преброяването, което се проведе наскоро в тази съседна на Македония страна, бяха разпознати от самото начало на тази дейност, но все пак имаше известна резервираност за официални изявления по въпроса от българска страна.

     Ние, като македонско малцинство в Албания, сме в известен смисъл съпътстваща вреда на плановете и стратегията на България да обгради Македония с българско малцинство. Българските политици успяха под подобен шантаж с ветото на ЕС да включат българите в Закона за малцинствата в Албания, а сега се опитват да направят същото и в Косово. В Сърбия българите вече имат статут на малцинство. Но в Албания и Косово няма българи, така че се опитват да направят това в ущърб на македонците, които са част от тези страни. Албания като държава беше изолирана почти петдесет години, така че комуникацията през границата с Македония беше затруднена, но не и с България. В Албания никога не е имало българи, а сега сме изправени пред това да се справяме с българската пропаганда в Албания – казва Никола Гюрджай, председател на македонското дружество „Илинден“ от Тирана, припомняйки натиска върху македонците в Албания от българските пропагандисти и дипломати, да се декларират като българи при последното преброяване. Но той казва още, че всички онези български пропагандисти, които обещаваха паспорти, гражданства, материални помощи и дарения, изчезнаха веднага след края на преброяването.

Досега акцията в посока побългаряване на македонското население в съседство с Македония се извършваше привидно прикрито, без официално да бъде обявена истинската цел. Но наскоро проф. Спас Ташев, който някога е бил директор на Българския информационен център в Скопие, говори публично за тази скрита българска програма в Албания.

    За нас е важно, че в Албания има хора, които се самоопределят като българи. Точният брой засега не е известен. От гледна точка на геополитиката на Балканите, когато една съседна държава твърди, че в нея няма българи, но има българи на запад от нея, Скопие очевидно греши в тези твърдения. Не може в България да живеят българи, в Албания да живеят българи и нищо между тях – каза историкът Ташев от БАН, автор на книгата „Българите в Албания“, издадена след първото преброяване на населението, извършено от албанската държава след официалното признаване на българите за национално малцинство през 2017 г.

Според Ташев българите не могат да живеят в България и Албания, а не да са по средата, тоест в Македония. С това Ташев на практика разкрива, че целта на София е да докаже, че щом има българи в Албания, то и хората в Македония са българи. Ташев допълва още, че София прави опити албанският град Елбасан да стане български център в Албания.

   За такива намерения за побългаряване на македонците в Албания знаем отдавна и сме го казали на официалните представители в Македония. Но за съжаление никой в ​​Македония не ни повярва в това и винаги получавахме отговори, че „България е наша приятелска страна, която първа призна независимостта на Македония“. Междувременно, особено след като България стана член на ЕС, подобни асимилаторски намерения станаха по-интензивни сред македонците в Албания, с предложения за паспорти и гражданства, които разбира се не бяха безплатни. По време на преброяването в Албания дейността на български пропагандисти и дори дипломати (които също нарушиха Виенската конвенция за дипломацията) стана много по-агресивна, дори и при прогнози колко българи трябва да има в резултатите от преброяването в Албания. Но трябва да се има предвид, че ако резултатите съвпаднат с този прогнозиран брой българи, това ще е своеобразно доказателство за статистическо инженерство. А именно, във всичките досегашни 11 преброявания, извършени след създаването на Албания като държава през 1915 г., българите не са малцинство, а македонците се появяват от първото преброяване. В документите, с които Албания е кандидатствала за международно признание, македонците са посочени като малцинство, въпреки че по това време не е имало македонска държава – казва Никола Гюрджай, като посочва, че македонското дружество „Илинден“ в Тирана също е отговорило на албанското властите за незаконното поведение и намесата на чуждестранни представители в преброяването в Албания и информира властите в Македония за развитието на събитията, като държава, която смята за своя родина.

Гюрджай казва, че македонската държава трябва да заеме ясна позиция по отношение на това явление, по отношение на натиска, упражняван от трети страни върху македонците в Албания.

В целия сюжет с проблемите на малцинствата в региона, в който страна членка на ЕС (България) упражнява натиск върху страни кандидатки за членство в съюза, възниква въпросът дали и кога Брюксел трябва да се намеси поне с позиция или с някаква препоръка.

– Изказването на бившия български дипломат за българите в Албания е само ново потвърждение на агресивната българска политика за побългаряване на всички македонци. Това не е нищо ново и потвържденията на подобни политики са нещо обичайно. Но борбата за оцеляването на македонизма трябва да бъде наша и само наша. Ако действаме невярно, никой друг няма да ни защити. ЕС вече застана на страната на България и промени в тяхната политика са възможни само ако Македония предприеме радикални стъпки, ако наруши Договора за (не)приятелство и двата протокола, което автоматично срива катастрофалната и неприемлива преговорна рамка. Само по този начин можем да очакваме промени в политиката на Брюксел и просветление на нецивилизована България – казва бившият македонски дипломат Ристо Никовски.

Източник Ясминка Павловска НМ/РСМ

Вижте още

Европа заплува надясно, политиката на Макрон потъна

admin

ФБР разследва експлозия на автомобил, избухнала в сряда на граничния пункт Рейнбоу Бридж между САЩ и Канада

admin

Бектеши: Не оспорваме таксата от България, искаме да пуснат количествата за нашия газопровод

admin

Тирана позволи на София да влияе активно по време на преброяването

admin

Пренебрегвайки македонското малцинство в региона, ние се отричаме от своята идентичност в родината.

admin

Навършват се 100 дни, откакто Израел и Хамас са във война

admin

Коментар