Благоевград

143 години от рождението на Тодор Александров

Днес в Благоевград бяха отбелязани 143 години от рождението на Тодор Александров. В памет на българския революционер се състоя церемония по полагане на цветя пред бюст-паметника му в Благоевград.

На събитието присъстваха заместник-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, заместник областният управител Христо Ангелов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, граждани и общественици.

В церемонията участие взеха РК „Традиция“ – Благоевград.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. Името му се свързва с подвизи и прояви на изключителна храброст. С четниците си революционерът превзема Кукуш и го предава на настъпващите български части.

Тодор Александров е наричан „Старио“ и „последният цар на планините“. Той е убит на 31 август 1924 година в местността Равна бука край село Сугарево.

Източник Община Благоевград

Вижте още

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград кандидатства по проект за обновяване имодернизиране

admin

Благоевградската общественост отбеляза 168 години от рождението на Димитър Благоев

BVn_01

Започва благоустрояване на ул. „Елин Пелин“ в Благоевград

admin

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 173 години от рождението на Георги Измирлиев.

admin

В подкрепа на бизнеса! Възможностите за финансиране на предприятия при въвеждане на иновации бяха разяснени в Благоевград

admin

Близо 200 бакалаври и 24 магистри от различни държави, възпитаници на Американски университет в България, получиха дипломите си на официална церемония в Благоевград.

admin

Коментар