Благоевград

152 години от рождението на Гоце Делчев отбеляза Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 152 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. С тържествена церемония на пл. „Македония“ бе почетено делото на героя – основател, идеолог и водач на Българските македоно-одрински революционни комитети.

В знак на почит кметът Методи Байкушев произнесе реч и припомни важни послания, които е отправил Гоце Делчев към българския народ. „Скъпи съграждани, заветът на Гоце Делчев към нас е ясен. Да вървим напред заедно, обединени, със смирение, разум и себеотрицание, вярващи в собствените си сили като народ и взимайки съдбата си в собствени ръце, за да бъдем равни с другите европейски народи. Всеки който иска да живее добре, нека следва неговия завет. Вечна памет.“, каза в словото си кметът и припомни думите на революционера, които са изписани и на паметника му на площад „Македония“ – „Аз виждам света единствено като поле за културно съревнование на народите“.

По време на тържествената церемония актьорът Андраш Кончалиев рецитира стихове в памет на Гоце Делчев, а Иван Стоянов, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград припомни славни моменти от живота му. В ритуала участие взеха военнослужещи от 3-ти механизиран батальон, от състава на 3-то бригадно командване и Биг Бенд – Благоевград.

Цветя пред паметника на идеолога на ВМОРО поднесоха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, Областният управител Мария Димова, заместник-председателя на Общински съвет Георги Корчев, командирът на 3-то бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Даниел Димитров, представители на храм „Въведение Богородично“ – Благоевград, представители на Югозападен университет „Неофит Рилски“, Регионален исторически музей – Благоевград, Регионална библиотека „Димитър Талев“, граждани и общественици.

Източник Община Благоевград

Снимки от събитието може да видите тук:

Вижте още

Церемония по присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“ на проф. д-р Петър Балкански

admin

В името на децата и спорта! Община Благоевград спечели дело срещу ДНСК и предотврати затварянето на тренировъчните бази в парк „Македония“

admin

С дефиле на автентични народни носии започна Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“, който днес и утре събира танцови състави от различни държави в Благоевград.

admin

Благоевград отбеляза 121 години от гибелта на Гоце Делчев

admin

Почитаме 143 години от рождението на Тодор Александров

admin

ЮЗУ „Неофит Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. д-р Петър Балкански

BVn_01

Коментар