Без категория

Американският университет дава старт на документален филм за новаторската роля на институцията

Проектът AUBGenesis документира основаването на университета и приноса му в регионален и глобален мащаб

Американският университет в България (АУБ) подписа договор, с който поставя началото на AUBGenesis, проект за производството на пълнометражен документален филм за историята на висшето училище. Изтъкнатият възпитаник на академичната институция и успешен продуцент Георги Илиев (Starche Entertainment) поема изпълнението на амбициозния проект.

AUBGenesis, мултимедийна инициатива, зародена по време на отбелязването на 30-ата годишнина на АУБ през 2021 г., си поставя за цел да разкаже за основаването на висшето учебно заведение, както и за неговото възходящо развитие и новаторска роля в регионален и глобален мащаб. Проектът включва създаването на пълнометражен документален филм и няколко по-кратки филма с фокус върху необикновените истории на ключовите фигури с принос към основаването на АУБ. Той е замислен да предостави ценен документален източник за журналисти и историци, както и да създаде траен интерес у широката общественост.

Нашият университет е бляскав пример за академични достижения и за място, където западните демократични ценности се насърчават и развиват“, каза д-р Марги Енсайн, президент на АУБ. „Създаването на АУБ в динамичното време след краха на комунистическия режим става възможно благодарение на визионери като Джордж Сорос, Дими Паница и други забележителни фигури. Това е автентична история за устойчивост, иновации и трансформация и тя трябва да бъде разказана. Поредицата ще бъде повече от филмов документ – тя ще се превърне в ярко послание за трансформиращото въздействие на АУБ върху образованието и обществото“, посочи още тя.

Писателят и продуцент Георги Илиев, който поема реализацията на AUBGenesis, е дълбоко свързан с АУБ. Неговият път от студент по журналистика в университета до утвърден драматург и романист, както и работата му в сферата на филмовото и телевизионно производство в България и извън нея, му помагат да улови и предаде по завладяващ начин необичайната история на висшето училище. Визията на Георги за проекта е да изследва генезиса на АУБ, предизвикателствата, които университетът посреща и преодолява, както и успеха му като устойчив символ на образователен и демократичен прогрес. „Това е една история на тайнство, вдъхновение и прозрение…“, сподели Георги Илиев. „Всъщност щастливият край на тази филмова история е предизвестен – просто защото АУБ е история на успеха. И си струва да създадем филмов документ за това как започва всичко“, допълни той.

Идеята за документалния филм води началото си от честванията на 30-ата годишнина на АУБ през 2021 г., когато възпитаниците Ралица Николаева, член на борда на АУБ, и Даниел Томов предлагат юбилеят да се отбележи и чрез документален филм. Сценарият на Георги, разработен на базата на задълбочени изследвания и интервюта, разглежда не само историческия контекст, но и съвременните предизвикателства пред западната демокрация, както и ролята на образованието за справянето с тях.

Проектът се финансира чрез дарения от борда на АУБ, възпитаници и съмишленици, както и благодарение на грант от Националния филмов център, и вече навлиза във фазата на производство. Създателите ще споделят историята на университета в световен мащаб чрез стрийминг платформи и участия на фестивали.

Източник АУБ

Вижте още

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ – Признание за 4 души от Разлог отличени със званието „Пазители на традициите“

admin

14 групи пресъздават стари български обичаи и традиции по време на фестивала „Кукерски игри в Пиринско“ в Благоевград

admin

Ужас в университет в Лас Вегас-стрелба и жертви

admin

Село Хърсово, както и части от Бистрица и Дъбрава са без ток

admin

Боксов турнир „Смело сърце“ в Благоевград

admin

Как да пестим електроенергия.

admin

Коментар