БанскоРегион

В БАНСКО ЗВУЧА ЦЪРКОВНА МУЗИКА И ПЕСНОПЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИ И ГРЪЦКИ ЕЗИК

На 30 януари, когато Православната църква чества св. Трисветители, велики архиереи Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Света литургия в църквата „Света Троица“ в Банско.

Песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопска света митрополия с ръководител проф. Йоанис Папахронис, както и от ученици от Музикалното училище в гр. Катерини, Гърция, с ръководител Лазарос Чорбаджидис.

В празничния ден миряните имаха възможност да се поклонят пред частици от мощите на св. Трисветители, донесени специално за светата литургия от владиката Серафим. В края на службата той даде отличие на свещеника Георги Хаджигеоргиев от храма „Света Троица“ в Банско.

В навечерието на празника, възпитаници на музикалното училище в град Катерини пяха и на сцената на читалището в Банско. Те изпълниха гръцка народна и византийска църковна музика. Гостуването им в Банско бе по покана на Неврокопската митрополия.

Училището е основано през 2000 г. и в него се обучават 340 ученици от прогимназиален и гимназиален етап с класове в различни музикални жанрове, разказаха на кмета Стойчо Баненски, заместника му Георги Доневичин и на секретаря Иван Докторов гостите от Гърция.

Двете страни обмениха личните си впечатления от посещенията си в Банско и Пирин у нас и Олимпийската Ривиера и планината Олимп в Гърция. Единодушно беше мнението, че контактите и културния обмен между Банско и Катерини трябва да продължат и занапред.

Източник Община Банско

Вижте още

Федерацията на европейските карнавални градове единодушно прие Банско  в редиците си

admin

ВАЖНО! ОТ ПОНЕДЕЛНИК СЕ ВЪВЕЖДА ЕДНОПОСОЧНО ДВИЖЕНИЕ НА УЛИЦИ В ГРАД САНДАНСКИ!

admin

МЕЖДУНАРОДЕН БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ 2023 НАБЛИЖАВА – АКЦЕНТИ И ГОСТИ В ПРОГРАМАТА

admin

КОЛЕДНО – НОВОГОДИШНА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА САНДАНСКИ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

admin

Инж. Красимир Герчев встъпи в длъжност на първото заседание на Общински съвет-Разлог

admin

Община Сандански, за пореден път избира „Цар на виното“

admin

Коментар