Благоевград

Димитър Бербатов и Петър Мицин гостуват на студентската спортна олимпиада на Американския университет в България 

Най-голямата студентска спортна олимпиада в България, организирана от спортен клуб “Олимпикс” към Американския университет в България, ще се проведе този уикенд в Благоевград. В събитието традиционно се включват както студенти, преподаватели и служители на АУБ, така и ученици, студенти и спортни ентусиасти от Благоевград и областта, заедно с техните семейства. 

Олимпиадата се състои от 18 спорта, някои са традиционни за българската публика като футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, плуване, и други лекоатлетически дисциплини, но представя възможност за включване и в типични американски спортове като американска народна топка и спайкбол.  

Програма 

Олимпиадата ще бъде открита с тържествена церемония в 20 ч. на 18-ти април, четвъртък, в спортната зала в кампуса на АУБ. В откриването ще се включат артистични клубове от университета и града, а вечерта завършва със запалване на Олимпийския огън и даване на официален старт на олимпиадата.  

На 20-ти април, събота, започва състезанието по плуване в спортен комплекс “Пирин”, маратона на алеята в парк “Бачиново” и състезанията по отборни спортове – футбол, баскетбол, волейбол и стрелба от тройката в кампуса на АУБ. 

В неделя, 21-ви април, е т.нар. “Голям ден” (D-Day), цялото събитие се мести на бейзболното игрище “Портър парк” при парк “Бачиново”. Програмата започва в 9:30 ч. като през целия ден ще се проведат 12 различни спорта. 

Събитието ще приключи в 18ч. с церемония по награждаване от българския рекордьор по плуване Петър Мицин и със специалното присъствие на футболната легенда на Благоевград Димитър Бербатов. 

“Въпреки че събитието е спортна олимпиада, не е необходимо всички посетители да се включват в спортните дисциплини. Ще имаме специален кът за отдих, където ще можете заедно с приятели да се насладите на различни активности”, сподели ръководителят на клуба Здравко Рашков.   

Социална насоченост 

Освен фокус върху спорта, събитието има и социална насоченост. Благотворителната кауза тази година е в подкрепа на “Националната параолимпийска организация”. Освен това, в събитието ще бъде вплетена и зелена инициатива с “Еко Партнърс България”, които ще предоставят съоръжения за рециклиране на пластмасови бутилки и кенчета. А срещу донесени пластмасови капачки, всеки посетител ще получи право за участие в томбола с награда. Събраните капачки ще бъдат предадени на “Капачки за бъдеще”. 

“С включването на все повече социални и зелени инициативи, целим да покажем на хората обединяващата сила на спорта и да направим олимпиадата ни едно по-устойчиво събитие”, сподели Бригита Андонова, ръководител на “Финанси и спонсорства”.  

За повече информация за дейността на клуба и за олимпиадата, както и записване в спортове: https://aubgolympics.com  

–––––– 

AUBG Olympics е студентски клуб с 35 ентусиазирани студенти от АУБ, които се грижат за реализирането на инициативата, която има за цел да мотивира младите хора да водят по-здравословен начин на живот. Събитието е единствено по рода си, като представя 18 спорта, в които ежегодно участват над 500 студенти и преподаватели от университета, както и студенти и жители на Благоевград. 

Освен това университетското събитие е подкрепено от множество български компании, които споделят идеалите на АУБ. Те получават и подкрепата и съдействието на администрацията на АУБ, Община Благоевград и отдел „Спортни имоти”, Регионалното управление на образованието в Благоевград и Югозападния университет „Неофит Рилски”. 

Източник АУБ

Вижте още

Благоевград отново домакин на традиционния Национален ученически празник „За хляба наш…“

admin

Пирин Благоевград, загуби първия си мач за годината

admin

6 партии искат касиране на изборите на общински съвет в Петрич

admin

Благоевград пя „Обичам те“ на Силвия Кацарова, звездата на българската естрада отведе публиката на пътешествие през годините с „Големия кораб минава“!

admin

Община Благоевград затвори депото за строителни отпадъци в с. Изгрев и въвежда засилен контрол срещу замърсяването

admin

Кариерни предизвикателства“ е мотото на форума, който организира Университетският център за кариерно развитие към Югозападния университет „Неофит Рилски“

admin

Коментар