БългарияЗДРАВЕ

Днес отбелязваме Европейския ден на радона

Радонът е основният фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата. Вдишването на въздух, съдържащ високи нива на радон за дълъг период от време може да повиши риска от развитие на рак на белия дроб.

Съчетаването на тютюнопушене и облъчване от радон увеличава около 16 пъти риска за здравето. Спирането на тютюнопушенето е първата препоръка за взимане на мерки срещу радона.

Основна предпазна мярка при сравнително ниски концентрации е редовният приток на свеж въздух чрез проветряване, особено през зимата.

За ефективното ограничаване на облъчването от радон в България е изготвена национална стратегия и актуален национален план за намаляване на въздействието му върху здравето на населението чрез контрол на неговите нива в нови и съществуващи сгради.

Източник Министерство на здравеоопазването

Вижте още

България и Унгария задълбочават сътрудничеството си в сферата на социалната политика

admin

Министър Шалапатова: Предвижда се 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

admin

Община Сандански, за пореден път избира „Цар на виното“

admin

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи на Георги Господинов наградата „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст. Това се случи по време на официална церемония снощи в едноименния литературен клуб в НДК

admin

6 660 секции са излъчвали на живо броенето на бюлетините в нощта на балотажа

admin

admin

Коментар