Благоевград

Звън на чанове и музика огласиха центъра на Благоевград и пл. „Георги Измирлиев“ по време на „Кукерски игри в Пиринско“

Вековни традиции и обичаи бяха пресъздадени пред погледите на хиляди жители и гости на Благоевград по време на тазгодишното издание на фестивала „Кукерски игри в Пиринско“.

Жени, мъже и деца, облечени в народни носии, уникални кожени костюми и впечатляващи маски изпълниха центъра на Благоевград и демонстрираха умели композиции, подготвяни месеци преди дългоочакваното събитие.

Участниците във фестивала „Кукерски игри в Пиринско“ бяха наградени от Станислав Кимчев, заместник-кмет по култура, спорт и туризъм в Община Благоевград.

Непосредствено преди това звън на чанове огласи главната пешеходна улица „Тодор Александров“ и пл. „Георги Измирлиев“.

В продължение на часове компетентно жури, в състав Иван Милушев – художник и директор на ГХГ, доц. Димитрия Спасова – културолог, д-р Кирил Алексиев – директор на Регионален исторически музей, наблюдаваше в детайли презентациите на всяка една от общо 14-те групи и ги оцени според представянето им.

Купи, грамоти и медали получиха всички участници, бяха наградени и всички деца, представили се във фестивала.

„За автентичност и придържане към традициите“ беше отличена групата от кв. „Струмско“, а , „За масовост“ тази от кв. Грамада“. Купа и грамота в категория „За иновации и най-добро пресъздаване на актуално събитие“ бе връчена на кукерите от с. Покровник. Наградата за артистичност отиде при групата от с. Българчево, а за най-атрактивни маски при с. Логодаж.

Групата от гр. Петрич беше отличена за най-добра хореография, отличието за най-автентично пресъздаване на обреден ритуал грабнаха кукерите от с. Изгрев.

Наградата за най-добра младоженческа двойка бе отредена на  кукерите от с. Еленово, за най-добра старческа група пък бе призната тази от с. Лешко.

Кукерите от Падеш бяха наградени за най-добра мечкарска група, а тези от с. Зелен дол за най-добра композиция.

Купи и медали в категория „За най-добро цялостно представяне“ получи групата от III квартал, за кукери с най-добри костюми бяха обявени тези от кв. „Плажа“, а за най-добра танцова група бяха избрани представителите на Предел махала.

Фестивалът завърши с дълго традиционно българско хоро. 

Източник Община Благоевград

Снимки от фестивала, може да видите тук:

Вижте още

Илко Стоянов гласува

admin

МРРБ УДЪЛЖИ СРОКА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ – ЕТАП 2

admin

Над 40 участници от страната събраха Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“

admin

ЮЗУ „Неофит Рилски отваря врати за бъдещи студенти и техните родители

admin

Кметът Методи Байкушев откри Мотосезон 2024 в Благоевград

admin

Кметът Методи Байкушев откри първия веломаратон за 2024 г., над 270 велосипедисти се включиха във велошествие „Благоевград на две колела“

admin

Коментар