БългарияНаукаОБРАЗОВАНИЕ

Интерес към обучение в български университети от страна на Казахстан

Задълбочаване на сътрудничеството между България и Казахстан в областта на висшето образование и научните изследвания обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Виктор Темирбаев.

Казахстан проявява интерес към възможностите за обучение на IT специалисти и опита на българските университети в тази сфера. Азиатската страна трябва да подготви 100 000 експерти в информационните технологии, съобщи посланик Темирбаев.

Той посочи, че миналия месец Техническият университет в София е разкрил свое представителство в казахстанския град Абай. Към момента 59 студенти от Казахстан учат в 16 университета България, стана ясно по време на срещата.

С прякото сътрудничество между университетите можем да придвижим напред създаването на съвместни магистърски и бакалавърски програми, включително в областта на информационните технологии, посочи министър Цоков. По думите му България работи и по много научни програми, в които също може да се търси сътрудничество с изследователски колективи от Казахстан. Такива възможности предоставя програмата “Хоризонт Европа”.

Министър Цоков предложи двете държави да започнат сътрудничество и в областта на училищното образование. Интерес биха представлявали иновативните училища, които се развиват и в двете страни. Министърът посочи, че в момента в България се работи и по програма за изграждане на STEM центрове във всички училища.

Посланик Темирбаев съобщи, че през март догодина в Астана предстои голям образователен форум, на който е поканен и българският министър на образованието. Тогава би могло да се сключи и ново споразумение между двете страни за сътрудничество в областта на образованието и науката.

Източник Министерство на образованието и науката

Вижте още

Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя проект за разработване и внедряване на система за секционен контрол на средната скорост

admin

Какво трябва да знаем за е-рецептата?

admin

Огромна сума пари откраднаха от къща в село Огняново

admin

Прогноза за България за 20.11.2023

admin

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски

admin

Близо 300 пострадали от бурята семейства подадоха заявления за еднократна помощ до 1512 лв.

admin

Коментар