Кюстендил

„Кюстендилска пролет” отново е тук, по-пищна и по-красива от всякога

Тазгодишните пролетни празници ще бъдат разгърнати в дните от 16 до 24 март

Богата художествена програма, четири мащабни концерта на две различни, специално построени за празника сцени, участия на едни от най-популярните български групи и изпълнители и възобновяване на традицията за празнично шествие до лесопарк „Хисарлъка“ – така ще бъде отбелязано тазгодишното издание на „Кюстендилска пролет“!

Началото на пролетните празници в града ни ще бъде поставено на 16 март (събота), когато за 57-ма поредна година, ще бъде избрана Девойка „Кюстендилска пролет”. Изборът ще бъде съпроводен от впечатляващ спектакъл на пл. „Велбъжд“, започващ точно в 19:00 ч.!

Водещ на събитието ще бъде един от любимите образи от телевизионния екран и родния радиоефир – Димитър Павлов, а гостите на спектакъла ще имат възможността да се насладят на палитрата от красиви фолклорни изпълнения на пленителната Деси Добрева, както и на изпълнениятана едни от най-популярните рап изпълнители сред младата аудитория в България – FYRE, който гостува заедно с DJ THEO.

„Кюстендилска пролет“ 2024 г. ще продължи с богата програма в дните до 24 март:

На 20 март в 17:30 ч. ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ ще бъде открита традиционната пролетна изложба „Кюстендилска пролет“ на кюстендилските художници.

На 21 март, когато Кюстендил отбелязва официалния си празник, празничната програма ще започне в 11:30 ч. на площад „Велбъжд“ с отслужване на молебен за здравето на кюстендилци и ще продължи с празнично шествие от центъра на града до лесопарк „Хисарлъка“ – любима традиция на кюстендилци, която ще бъде възобновена за пръв път след дългогодишна пауза.

Програмата на 21 март ще продължи на сцена „Базиликата“ в Хисарлъка с ритуал по предаването на символите на Кюстендил, а Девойка „Кюстендилска пролет“ 2024 г. ще отправи поздрав до всички кюстендилци.

Отбелязването на официалния празник на Кюстендил ще продължи с празнична програма с участието на любимата група на малки и големи –  „Тоника СВ“, обичаните от публиката „Виво Монтана“ и кюстендилският Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“.

От 10:00 до 18:00 ч. на 21 март жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да посетят цветно изложение „Кюстендилска пролет“ на площад „Велбъжд“, а в топлите часове на деня от 13:00 до 15:30 часа малките посетители на празника ще могат да се включат в кулинарна работилница за изработване на пролетни лакомства, заедно с преподаватели и ученици от Професионална гимназия по туризъм „Н. Й. Вапцаров“.

За малчуганите на Хисарлъка Община Кюстендил е предвидила и пролетни арт-работилници в часовете от 11:00 до 16:00 ч., които ще бъдат разположени непосредствено до крепостната стена в лесопарка.

На 22 март поставяме началото на „Пролетен уикенд в Кюстендил“! Акцент в петъчния ден ще бъде еко инициативата по залесяване на част от гората, заобикаляща Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“, а денят ще завърши със запомнящ се рок концерт на легендарната българска група „Фактор“!

23 март също ще бъде ден, наситен с множество събития – в 12:00 ч. на сцена „Базиликата“ в Хисарлъка по покана на Регионална библиотека „Ем. Попдимитров“ наш гост ще бъде журналистът Галя Щърбева, която ще представи своята книга „Да хванеш гората“.

След срещата с вдъхновяващия автор, жителите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се потопят в магията на спорта, а сцена „Базиликата“ ще бъде завладяна от открити тренировки, спортни прояви и демонстрации. Продължават и пролетните арт-работилници за малчуганите – от 11:00 до 16:00 ч. в лесопарк „Хисарлъка“.

В близост до града, на яз. Дренов дол от 08:00 ч. любителите на вълнуващи моменти на съревнование ще могат да вземат участие в Дружествено състезание по ловна стрелба – дисциплина „Скийт“ за купата на Община Кюстендил.

Съботният ден ще завърши със звезден концерт на Васил Найденов! Запишете в календара си датата отсега – 23 март, 19:00 ч., площад „Велбъжд“!

24 март ще бъде неделя, посветена на семейството, времето сред природата и приключенските игри на открито:  в 11:00 ч. започва „Пролетно семейно приключение в Хисарлъка” заедно с ОДК Кюстендил. Очакват ви много спортни игри, викторина за малки и големи и награди за най-малките участници в празника!

Събитията се организират от Община Кюстендил и се осъществяват с подкрепата на културните институти и редица организации и институции от град Кюстендил.

Предстоящите събития от програмата на „Кюстендилска пролет“ 2024 г. несъмнено ще бъдат съпътствани с много вълнуващи емоции и усмивки!

Бъдете тук, за да посрещнем заедно пролетта – защото светът винаги е красив, когато се пробужда за нов живот, но никъде не е така нежен и пъстър както в Кюстендил!

Източник Община Кюстендил

Вижте още

Огнян Атанасов е новия кмет на Кюстендил

admin

Пристигнаха бюлетините за балотажа на 5 ноември в област Кюстендил 

admin

Община Кюстендил ще изпрати тържествено 354 абитуриенти

admin

Новото ръководство на Община Кюстендил с нова визия за „Спортист на годината“: Бляскава церемония и награда на публиката

admin

Атрактивното Авто шоу „Скорост и високи токчета“ скоро в Кюстендил

admin

ФК „Кюстендил“ и ФК „Велбъжд“ се обединяват!

BVn_01

Коментар