СвятСъседи

Македония е домакин на 30-ия Министерски съвет на ОССЕ

От днес до 1 декември Скопие ще бъде домакин на 30-ия Министерски съвет на ОССЕ, по време на който погледите на световната общност ще бъдат насочени към македонската столица в очакване на вземането на важни решения както за европейската, така и за световната сигурност. Повече от 70 делегации с около 1000 членове потвърдиха присъствието си на събитието, сред които държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров, заради чието присъствие Македония и България преди това трябваше временно да премахнат забраната за прелитане на руски държавни самолети.

Засега няма официално потвърждение дали в кулоарите на съвета ще се проведе американо-руска среща, на която Блинкен и Лавров ще обменят мнения по по-належащите въпроси на сигурността. Предстоеше среща и с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, но той отмени посещението си в Скопие, след като стана ясно, че идва първият човек на руското МВнР.

Засега се знае, че Министерският съвет ще вземе решения, свързани с по-нататъшното функциониране на ОССЕ, организация, която през последния период е изправена пред криза, породена от вътрешната поляризация и взаимоотношенията на страните членки.

Вече е сигурно, че Министерският съвет ще реши Малта да поеме ролята на председател на ОССЕ за 2024 г., след като преди това Русия се противопостави новият председател на организацията да бъде Естония.

Министерският съвет на ОССЕ се провежда в момент, когато в Украйна продължава война и съществува голяма несигурност дали ще има нова военна ескалация в ивицата Газа след края на примирието, постигнато между израелските военни сили и Хамас.

Особено интересно е, че Македония и Скопие, като нейна столица, са домакини на събитие от световен мащаб, така че се полагат всички усилия, за да се гарантира, че организацията протича гладко и че се вземат решения, които ще бъдат важни за установяването на мир в кризисната ситуация към момента.

В такава констелация македонското председателство на ОССЕ и провеждането на 30-ия Министерски съвет са голяма крачка напред за македонската държава, която наистина трябва да бъде последвана от стъпки, които ще осигурят по-динамичен напредък на Македония по нейния стратегически път, без губят своите белези и уникалността на своята нация, държава и идентичност.

  „Македония цяла година се готви за тази среща на върха, има подробни планове за това, обявено е присъствието на над 70 делегации, водени от техните ръководители, предимно външни министри. Всички служби са напълно подготвени и СДВР, и СДП, и отдела за охрана на определени лица, обекти, звено за служебни кучета и авиационно звено, всички участваме от наша страна, разбира се и други институции“ – каза министър на вътрешните работи Оливер Спасовски наскоро.През тези три дни в целия град ще има специален режим на движение, като ще бъдат променени и маршрутите на автобусите. Днес администрацията ще работи на половин работен ден, а утре е неработен ден за цялата администрация, както и за училищата на територията на столицата.

Източник НМ/РСМ

Вижте още

Датската кралица Маргрете II ще абдикира след 52 години на трона

admin

Близо пет века история. Прероденият Стари мост

admin

В РСМ Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски отиват във втори кръг

BVn_01

Комисията по историческите въпроси легитимира концепцията за измислена „обща история“

admin

Земетресение с магнитуд 6,2 уби над 100 души в китайския град Гансу, Цинхай

admin

Хамас освободи 24 заложници от Газа в първия ден на примирието

admin

Коментар