БългарияПолитика

Мария Габриел от Ерусалим: „България е благодарна на Израел за помощта за евакуиране на българските граждани“

 Мария Габриел и Ели Коен обсъдиха ситуацията в Ивицата Газа

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на посещение в Израел заедно с премиера акад. Николай Денков. Интензивната програма на посещението включваше среща с президента на Държавата Израел Ицхак Херцог и с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Мария Габриел проведе отделна среща и с израелския си колега Ели Коен. Тя изрази дълбоката съпричастност на България с израелския народ и категорично осъди терористичните атаки на Хамас срещу Израел от 7 октомври. „Солидарност, благодарност и поглед към следващите стъпки от стратегическото партньорство между България и Израел“ бяха сред ключовите послания на вицепремиера.

„Благодаря сърдечно на моя колега Ели Коен, скъп приятел на България, за помощта, която Израел оказа за евакуирането на 36-те български граждани и членовете на техните семейства от Ивицата Газа, както и краткосрочно пребиваващите българи в Израел, отправили призив за съдействие след началото на конфликта“, заяви Габриел.

Министър Ели Коен подчерта, че България е сред първите държави, които е евакуирала гражданите си от Ивицата Газа и подчерта специалната роля в този процес на вицепремиера Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта важната роля, която играе България в рамките на Европейския съюз по отношение запазване на баланса и единството на Съюза във връзка с тежката ситуация по сигурността в региона на Близкия Изток. „България ще продължи да настоява за противодействие на антисемитизма, включително чрез работата си в рамките на Съвета на ООН по правата на човека, чийто член е за периода 2024-2026“.

Изразена бе също надежда за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници взети от Хамас. Заедно с министър Коен, Мария Габриел се срещна със семействата на някои от заложниците.

Източинк МВнР

Вижте още

След месец се открива ски сезона в Банско

admin

Какво е Шенген и защо е важен за България

admin

Вицепрезидентът Йотова подкрепи младия творец Мартина Жила на представянето на първата й книга за Полски Тръмбеш

admin

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ на АМ „Струма“ ще може да се използва от медицински вертолети

admin

БГ Радио раздадоха наградите за българска музика

admin

Мария Габриел в Истанбул: Българската желязна църква „Св. Стефан“ е символ на родолюбие, обединение и по-добро бъдеще

admin

Коментар