БългарияПолитика

Правителството ще направи всичко необходимо, за да осигури честно провеждане на изборите

Изявление на министър-председателя акад. Николай Денков

На прага на втория тур на местните избори, една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур.

Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това. Повече от половината от всички сигнали – 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече се разследват.

Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя. Подсигурено е засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове.

Вече е факт и още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати, а именно – удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок. Докладът с удостоверяването вече е изпратен в Централната избирателна комисия. Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур.

Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населеното място, е решен от жителите му, а не от изборни манипулации.

Източник Министерски съвет

Вижте още

Министър Стоянов: Днес правим още една решителна крачка към победата с пътния травматизъм

admin

Манарино: Всичко на Sofia Open e страхотно

admin

Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя проект за разработване и внедряване на система за секционен контрол на средната скорост

admin

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

admin

Министър Тодор Тагарев: Днес е празник за Сухопътните войски, които над 35 години очакват нова бойна техника

admin

Общински съвет – Разлог ще проведе първото си заседание за мандат 2023-2027 г. на 9. ноември 2023 година (четвъртък) от 12:00 часа в заседателната зала на ОбС – Разлог

admin

Коментар