БългарияОБРАЗОВАНИЕОбществоПолитика

Президентът: България се нуждае от подготвени хора, които разбират и могат да управляват сложните процеси в националната сигурност и икономиката

В условията на динамични процеси в геополитически план, във влошаваща се среда на сигурност, сътресения в икономиката, на кризи от всевъзможен характер, България има нужда не само от стратегически документи и програми, а от подготвени хора, които разбират и могат да управляват сложните процеси в националната сигурност и икономиката. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото събрание по повод 20-ата годишнина на Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

Държавният глава открои утвърдената роля на висшето училище като важен образователен център със значение не само за региона на Пловдив, но и за страната и с високо международно признание, в което се въвеждат нови форми и методи на обучение. Президентът приветства и неговата социална програма, с която се подпомагат студенти, които нямат възможност да си позволят висше образование. „Вярвам, че тази програма е част от нашите общи усилия за борба с неравенствата и изграждането ни като общество, основано на хуманни ценности“, посочи Румен Радев.

Президентът поздрави студентите с избора на специалности в сферата на сигурността и икономиката, които са особено актуални днес, в условията на сътресения в Европа, предизвикани от войните в съседство. „На вас се пада честта да участвате активно, да управлявате тези процеси и ние ще разчитаме на вашите знания, воля, енергия, амбиции и родолюбие“, заяви държавният глава. Той подчерта значението и на трансформацията на българската икономика към производство с висока добавена стойност, висока производителност, износ на готова продукция, а не суровини и ускорен преход към кръгова и зелена дигитална икономика.

В рамките на събитието бяха връчени дипломите на абсолвенти с отличен успех от Випуск 2023 на висшето училище. Почетният знак на държавния глава за заслуги в развитието на образованието бе връчен на президента и един от основателите на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов.

Източник Президенството

Вижте още

УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ОТСЪСТВАТ ДО 15 ДНИ С БЕЛЕЖКА ОТ РОДИТЕЛ

admin

Георги Иванов: Искаме да работим в синхрон с клубовете, защото те са наши партньори

admin

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с предстоящите футболна среща и протестни действия ​

admin

Дори дъждът не спря феновете да се докоснат до купата на Sofia Open

admin

SMS, e-mail и съобщение във Вайбър ще уведомяват за извършено нарушение на пътя

admin

МЕЖДУНАРОДЕН БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ 2023 НАБЛИЖАВА – АКЦЕНТИ И ГОСТИ В ПРОГРАМАТА

admin

Коментар