БългарияПолитика

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Росен Желязков, който представи проект на кабинет

Държавният глава: Необходими са системни усилия за защита на обществения интерес и легитимността на институциите
 

В съответствие с конституционната процедура държавният глава Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание на Росен Желязков – кандидат за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Росен Желязков върна изпълнен мандата и представи структура и състав на проект на кабинет.

При връчване на мандата за сформиране на редовно правителство държавният глава заяви, че това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент и факта, че мнозинството български граждани не са упражнили правото си на глас. „Това неизбежно се отразява на легитимността на институциите, за което преодоляване ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес“, посочи президентът Радев.

В съответствие с Конституцията държавният глава подписа указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател.

Източник Президентство

Вижте още

В деня на Свети Архангел Михаил, както повелява традицията, българската полиция отбелязва своя професионален празник.

admin

МЕЖДУНАРОДЕН БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ 2023 НАБЛИЖАВА – АКЦЕНТИ И ГОСТИ В ПРОГРАМАТА

admin

Още 9 души – български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно от Ивицата Газа и са в безопасност в Кайро

admin

Най-предпочитани от шофьорите през 2023 г. са годишните и седмичните е-винетки

admin

11 години от кончината на Българския патриарх Максим

admin

Учителки на един клас са отличници- създадоха най-много уроци за дигиталната раница в страната

admin

Коментар