СвятСъседи

Румънски шофьори на камиони и фермери протестират, тъй като преговорите с правителството не успяват да постигнат споразумение

Шофьори на камиони и фермери отново протестираха в Румъния в понеделник, тъй като преговорите с коалиционното правителство за по-ниски данъци, по-високи субсидии и други искания не успяха да доведат до никакви споразумения.

Дълги колони от камиони и трактори прекъснаха движението в покрайнините на столицата Букурещ и други градове в цяла Румъния, като дори блокираха и трафика между България и Румъния при Дунав мост при Русе и Видин. Това беше шестият пореден ден на демонстрации.

Фермерите настояват за по-бързи плащания на субсидии, компенсации за загубите, причинени от вноса от съседна Украйна, и повече държавна помощ за разходите за гориво, наред с други искания. Шофьорите на камиони призовават за по-ниски данъци и застраховки и се оплакват от дългото чакане на границите.

В понеделник министър-председателят Марсел Чолаку призова за „спешно изготвяне“ на законодателство за разрешаване на исканията на протестиращите.

„Продължаваме да преговаряме добросъвестно с протестиращите. Ние сме напълно отворени за диалог“, каза Чолаку на среща с министри, участващи в преговорите с протестиращите, според изявление, публикувано от неговата служба.

Алиансът за земеделие и сътрудничество изпрати документ до земеделското министерство в понеделник, в който са изброени 15 искания преди планираната среща между партиите по-късно през деня.

Представител на алианса каза след разговорите в понеделник, че министърът на земеделието е одобрил много от исканията на фермерите и че протестите „вероятно“ ще бъдат прекратени. Преди срещата алиансът заплаши „спешно да предприеме“ стъпки за разширяване на демонстрациите, ако не бъдат спазени поредица от срокове.

Националната пътна полиция на Румъния посъветва шофьорите да избягват районите, където се провеждат протести, за да облекчат трафика.

Източник АП

Снимки Андреа Александру/АП
Снимки Андреа Александру/АП
Romania insider
Romania insider

Вижте още

Явно потвърждение на агресивната политика на демакедонизация на София

admin

Израел нарежда евакуация, докато разширява офанзивата си, но палестинците вече няма къде да отидат

admin

Крал Чарлз III е диагностициран с рак

admin

Пренебрегвайки македонското малцинство в региона, ние се отричаме от своята идентичност в родината.

admin

Американските и британските военни нанасят масирани удари срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен

admin

Датската кралица Маргрете II ще абдикира след 52 години на трона

admin

Коментар