Свят

Словашкият премиер Фицо е с опасност за живота след покушение срещу него

ХАНДЛОВА, Словакия, 15 май Словашкият министър-председател Роберт Фицо е с животозастрашаващи наранявания, след като беше прострелян при опит за убийство днес, съобщи правителствената служба.
59-годишният Фицо е откаран по спешност в болницата в централния град Хандлова,след което е транспортиран с хеликоптер до град Банска Бистрица за спешно лечение, се казва в съобщението.
Полицията е задържала мъж близо до покушението.

Снимка Ройтерс


„Атентат срещу премиера Робърт Фицо беше извършен днес по време на заседанието на правителството в Хандлова“, се казва в изявление на правителствената служба.

„В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, защото до Братислава би отнело много време с оглед на необходимостта от остра интервенция.
Службите за спешна помощ съобщиха, че са получили информация за прострелян мъж в Хандлова малко след 14:30 часа. (1230 GMT) и изпрати спешен хеликоптер за 59-годишният пациент.

Местната медияTA3 съобщи, че са били произведени четири изстрела и че премиерът е бил улучен в корема.
Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, осъди нападението, което също шокира Европейския съюз и съюзниците на държавите-членки на НАТО в Централна Европа.
„Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо, неговото семейство“, каза фон дер Лайен.

Снимка Ройтерс

Словашкото правителство заседава в Хандлова, на 190 км североизточно от Братислава, като част от обиколка в регионите на страната след идването на власт в края на миналата година.
Фицо стана премиер за четвърти път миналата година, след като смени политически партии , за да се хареса на променящия се електорат.
По време на три десетилетия кариера Фицо се движи между проевропейския мейнстрийм и националистическите позиции, противопоставящи се на политиките на Европейския съюз и САЩ. Той също така показа готовност да промени курса в зависимост от общественото мнение или променените политически реалности.

Изтгочник Ройтерс

Вижте още

Турция скърби за десетки хиляди загинали една година след земетресението

admin

Иран атакува Израел със стотици дронове и ракети

admin

Американските и британските военни нанасят масирани удари срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен

admin

Тирана позволи на София да влияе активно по време на преброяването

admin

Тейлър Суифт е личност на годината на списание Тайм

admin

РС Македония е с етнически албанец за премиер

admin

Коментар