Без категорияБлагоевградОБРАЗОВАНИЕ

Американският университет учредява академия за колаборация на бизнеса и правителството

Advocacy Academy ще работи в полза на диалога между институциите и частния сектор

Американският университет в България (АУБ) обяви учредяването на Advocacy Academy в сътрудничество с Българската предприемаческа асоциация (BESCO). От страна на АУБ изпълнител на проекта е Центърът за информация, демокрация и гражданска активност (CIDC).

Advocacy Academy си поставя за цел изграждането на ефективна мрежа с участието от бизнес лидери и държавни служители (от ключови министерства, агенции и местни власти), обучени в принципите и практиките на политическото застъпничество. Тя ще подпомогне активно диалога между институциите и частния сектор и ще допринесе за създаването на екосистема, в която публичният и частният сектор работят заедно за адаптирането на действащото и за приемане на ново законодателство, както и за въвеждането на иновативни законови практики, които активно насърчават демократичен и свободен пазар. Проектът е подкрепен от грант от Центъра за международно частно предприемачество във Вашингтон, окръг Колумбия.

Като образователна институция АУБ притежава ноу-хау, а неправителственият сектор прави много, но не винаги резултатите са достатъчни. Затова решихме да си сътрудничим чрез образователна инициатива, която да фокусира на едно място енергията и усилията ни“, посочи Тихомира Дончева, директор на Центъра за информация, демокрация и гражданска активност към АУБ. „В краткосрочен план ще съберем база от знания и ще се запознаем със застъпничеството в други части на света. Предстои още да разработим учебна програма по застъпничество, както и да подобрим уменията на малка, избрана група от бизнес лидери и държавни служители въз основа на най-добрите международни практики на застъпничеството“, добави тя.

АУБ, единственият университет, предлагащ образование в американски стил liberal arts в България, и BESCO се обединяват, предлагайки опита на двете организации. АУБ ще осигури институционалната рамка като обучител на най-успешните бизнес лидери в региона, докато BESCO ще предостави съвети и експертиза като успешен пример в сферата, както и подкрепа със своята мрежа при търсенето на участници и гост-лектори.

Advocacy Academy е липсващият инструмент на гражданския сектор, бизнеса и дори администрацията, с който да се създават функционални организации, стратегическо законодателство и проактивни лидери за българската политическата реалност“, коментира Недялко Дервенков, изпълнителен директор на BESCO. „Вярваме, че академията ще надгради демократични устои, ще oвласти гражданския сектор и бизнеса, докато дава повече яснота на администрацията за реалните нужди на бизнеса”, добави той.

Информация относно Центъра за информация, демокрация и гражданска активност (CIDC) към АУБ

В съответствие с мисията и визията на АУБ да възпитава активни граждани в региона на Югоизточна Европа, както и с оглед на предизвикателствата на днешния ден, свързани с необходимостта от демократично общество и свободен пазар, през 2022 г. АУБ създаде Център за информация, демокрация и гражданска активност (CIDC).

Вижте още

Турнир по спортна гимнастика за деца и юноши „Любчо Солачки“ в Благоевград

admin

ПОВЕЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ ЗАДАЧИ ПО КОМПЮТЪРНО МОДЕЛИРАНЕ В НАЧАЛЕН ЕТАП И ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В ГИМНАЗИЯТА

admin

ПИРИН официално с нови собственици

admin

НАД 15 000 КНИГИ ЗА УЧИЛИЩНИ БИБЛИОТЕКИ СА ЗАКУПЕНИ ПО ПРОГРАМА НА МОН

admin

ЮЗУ „Неофит Рилски отваря врати за бъдещи студенти и техните родители

admin

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Благоевград ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас

admin

Коментар