БългарияКултура

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи на Георги Господинов наградата „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст. Това се случи по време на официална церемония снощи в едноименния литературен клуб в НДК

  Заместник-министърът на културата Амелия Гешева пък връчи отличието на победителя в категория „Проза“ – Палми Ранчев, който е награден за „Хаосът в играта на джаги“ (изд. „Жанет 45“).

  Литературните награди „Перото“ се връчват всяка година в няколко категории. Призът за детска литература бе присъден на Иванка Могилска за „Шарени сапунени балони“ (изд. „Жанет 45“, илюстратор Елена Василева). В категорията за дебют спечели Велимир Макавеев за „Сънища в градината“ (изд. „АРС“).

  Наградата „Перото“ за поезия е за Виолета Кунева за „Кучето на Персефона“ (изд. „Жанет 45“). Призът за превод от български на чужд език е за Марко Видал – за превода на испански език на „Нова социална поезия. Антология” и за сайта за поезия “La Tortuga Bulgara”.

  Отличията „Перото“ бяха раздадени за девети път.  Организатори са литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК.

Източник Министерство на културата

Вижте още

Международен екип от ветеринарни лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ прегледа обитателите на ПАРК ЗА МЕЧКИ – Белица 

admin

Мария Габриел: Виенският икономически форум показва, че Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие

admin

Театър с чаша вино през месец февруари

admin

Танцуваме над дъгата“ – авторски хореографии на студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“, под ръководството на проф. д. изк. Анелия Янева

admin

„Борбата с трафика на хора изисква координиран подход на национално и европейско ниво“ сподели Мария Габриел

admin

Започва издаването на лични карти от ново поколение

admin

Коментар